#subnautica este unul dintre cele mai jucate titluri aflate în Steam Early Access și chiar dacă jocul nu este încă finalizat are suficient conținut pentru a putea să-i facem un review. De obicei jocurile aflate în acest stadiu sunt testate, încercate puțin și apoi abandonate până la versiunile finale de către jucători, însă nu și în acest caz. Unknown Worlds Entertainment a ascultat de dorințele jucătorilor și au implementat poate cel mai transparent mod de a actualiza jocul, astfel încât jucătorii știu mereu la ce se lucră și ce va apărea în continuare. De aceea, statisticile Steam ne indică o medie de peste 1000 de jucători în fiecare lună, mult peste alte titluri lansate în aceași perioadă. Și această medie este calculată pe ultimele 12 luni, ceea ce e impresionant.
Descriere
Subnautica este joc de explorare subnautic dezvoltat de producătorul celebrului Natural Selection 2. Jocul ne propune să ne scufundăm într-o lume subacvatică vastă, care variază între zone luminate cu corali până la abisuri întunecate. AAi grijă cum îți organizezi resursele într-o lume plină de viață. Adună resurse pentru adăpostul tău, crează-ți arme, lanterne, echipament pentru a te putea aventura mai departe ș ia găsi resurse rare, necesare pentru supraviețuire pentru un timp mai îndelungat. Construiește-ți baza pe fundul oceanului și folosește-o pentru a depozita resurse, vehicule și surse de oxigen. Controlează habitatul, ferește-te de prădători și adaptează-te vieții marine. Noaptea este timpul părădătorilor, așa că ferește-te de întuneric.
Gameplay
Subnautica este un joc de explorare, supraviețuire și crafting. Jocul îți permite să joci în două feluri: relaxat, fără teama că rămâi fără resurse ca să te poți plimba liniștit prin universul subacvatic, sau într-un mod de supraviețuire mai dur decât am întâlnit până acum în orice joc. În modul supraviețuire trebuie să te miști foarte rapid, ai în primele minute de joc nevoie de mâncare și apă altfel mori. M-a bătut repede jocul la prima încercare, așa că am decis să joc celălalt mod, care nu mi-a pus probleme de supraviețuire și am putut juca cum am vrut. Problema este că după aproximativ o oră de joc m-am plictisit. Singura problemă în acest mod de joc o reprezintă prădătorii, care dacă te atacă și te prind te omoară și ești trimis înapoi în bază. Lumea este vastă și frumos realizată, dar dacă vreau să văd lumea subacvatică mă uit la un documentar nu pierd timpul într-un joc. Așa că am decis să mai dau o șansă celuilalt mod de joc, de data aceasta familiarizat cu controalele și cu ce presupune jocul în linii mari.
Prima problemă pe ordinea de zi în modul de supraviețuire o reprezintă resursele. Ai nevoie de săruri, mâncare (pești), apă proaspătă, echipament și unelte. Aici intervine craftingul, care este realizat cu ajutorul unei imprimante 3D aflate în baza ta. Cu aceasta îți construiești ceea ce ai nevoie, procesând materialele adunate în turele tale prin apă. Materiile organice sunt printate în carbon, care îl poți combina cu zinc pentru a crea baterii. Bateriile împreună cu niște sticlă îți vor face o lanternă. Principiul e simplu și nu necesită prea multă gândire, dar ai nevoie de puțină îndemânare și cunoștințe de bază. De la obiecte simple ajungi să contruiești altele mari, iar la final sentimentul de satisfacție este mare. Poți construi chiar și arme, armuri, chiar și un submarin din piesele pe care le aduni.
Adunatul de piese este esența Subnautica, iar acestea se regăsesc din belșug în apă, dar acici sunt și prodătorii. În modul de supraviețuire, dacă ești atacat și ucis îți pierzi resursele adunate, iar astfel jocul devine intens, trebuie să fii atent la detalii, să reacționezi repede și să te adaptezi. Dificultatea mi s-a părut destul de mare și pe alocuri jocul devine frustrant, enervant și astfel de incidente m-au făcut să-l abandonez până a doua zi când am revenit. Din păcate jocul nu este încă finalizat, dar are multe din piese și este complet jucabil. mai mult, dacă ai sugestii sau reclamații le poți posta și dezvoltatorii se ocupă activ de rezolvarea problemelor.
Grafică și sunet
Cum am spus și mai devreme, mediul subacvatic este realizat frumos. Detaliile sunt multe, minuțioase și frumos lucrate, dar toate vin cu un cost asupra resurselor calculatorului tău. Găsim multe elemente specifice lumii apei, dar cele mai reușite mi s=au părut creațile grafice aplicate vietăților marine. De la pești frumos colorați, la balene uriașe, totul este realizat în detaliu. Grafica se diferențiază și este unică, nu am cu ce să o compar, pentru că este net superioară oricărui titlu plasat sub apă. Pe partea de sunet lucrurile nu sunt așa de roz, dar se pare că se lucrează la ele. Atmosfera este însă bună, cu efecte specifice. Îți poți da seama cu ușurință de unde vine zgomotul și poți anticipa mișcările din jurul tău în funcție de asta.
Concluzie
Subnautica este încă în dezvoltare, dar oferă destul de mult conținut jucătorilor, conținut ce este actualizat în mod constant. Jocul este unic, oferă perspective multiple și propune un gameplay original și inovativ. Grafica este excepțională, iar sunetul este realizat bine. Chiar dacă jocul este incomplet, el oferă multe posibilități jucătorilor și merită încercat încă din acest stadiu. Așteptăm cu nerăbdare ceea ce va oferi la momentul lansării produsului final.
The post Subnautica Review appeared first on SteamGames.Ro.